Documentaire

Het Filmfort maakt documentaires zowel in opdracht als in eigen beheer. Er is niet zozeer één onderwerp dat altijd terugkomt in onze films, maar wel een aanpak en een vaak observerende stijl. Een documentaire zorgt voor meer openheid en kan taboes doorbreken, zoals bij het kijken naar de twee mannen uit de Utrechtse volkswijk Ondiep in de documentaire Willem & Kid, maar ook bij de verschillende gezinnen in onze film Huiswerk.


Een leader van onze nieuwe documentaire Willem & Kid. Willem en Kid zijn, hoewel totaal verschillend van elkaar, twee typische bewoners van de volkswijk Ondiep in Utrecht. Zij woonden decennialang naast elkaar aan de Laan van Chartroise, de grootste doorgaande weg dwars door deze wijk. Boven hen woonde 7 jaar lang documentairefotograaf Rob Hornstra, die hun leven in de aanloop naar de sloop jarenlang heeft vastgelegd. De film roept vragen op over de menselijke gevolgen van grootschalige buurtrenovaties en de sloop van een volkswijk in het bijzonder. Geproduceerd door NGN produkties en mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds en K.F. Heinfonds.


De openingsscène van Huiswerk, een documentaire van 30 minuten die het verhaal vertelt van drie gezinnen die hun kinderen thuisonderwijs geven. Deze film is vertoond op het Nederlands Film Festival 2011 en op het Go Short 2011/ International Short Film Festival.


In Special Forces in Christ is een groep mannen met een heftig verleden een beveiligingsstichting voor grote christelijke evenementen begonnen. In deze film worden zij gevolgd tijdens hun werkzaamheden op een festival. Zij zien het als hun taak om de aanwezige kinderen en jongeren te beschermen.


Sacrifice is een korte documentaire over Phuong, die haar dorp en familie op het platteland verliet om haar passie voor muziek te volgen in Hanoi.


Moon Guitar Player is een kort portret van Minh, een blinde conservatoriumstudent in Hanoi.


De Overlevers is een korte documentaire over Frank en Petra die van mening zijn dat de wereld op 21 december 2012 zal vergaan. Zij bereiden zich, samen met hun zoon, voor. Deze film is gemaakt voor en uitgezonden op het digitale themakanaal Hollanddoc.


Een commercial gemaakt voor Hollanddoc; uitgezonden op Hollanddoc en Nederland 2


Een commercial gemaakt voor Hollanddoc; uitgezonden op Hollanddoc en Nederland 2